Özel Güvenlik Kusur Tespiti Davaları Bilirkişi Raporu Örnekleri
Özel güvenlik görevlilerinin görev zararı
Özel güvenlik görevlileri eğitim aldıktan sonra sınava girerler ve başarılı olduktan sonra özel güvenlik sertifikası alarak göreve başlarlar. Temel amacı görev yaptıkları alanda kişilerin ve malların emniyetini sağlamaktır. Bu nedenle, herhangi bir yaralama, hırsızlık, mala zarar verme gibi suç işlendiğinde zararın tazmini için özel güvenlik şirketi ve orada çalışan özel güvenlik görevlisi davlara konu olmaktadır. Özel güvenlik bilirkişisi dava konusu olayda özel güvenliğin sorumluluğunu analiz etmekte ve varsa kusur oranını raporuna yazmaktadır. Özel güvenlik örnek bilirkişi raporunu inceleyebilirsiniz.
ÖZEL GÜVENLİK KUSUR TESPİTİ UZMAN MÜTALAASI RAPORU
DOSYA NO : ……………
GÖREV TARİHİ : ……………
İNCELEME KONUSU : …………… tarihinde …………… İlçesi’nde (…………… Finans ve İş Merkezi – ……………) davacının YAĞMA suçuna maruz kalması neticesinde açılan tazminat davasında, dosyadaki bilgi ve belgeler ile CD’deki görüntüler üzerinden ve gerekli görülüyor ise olay mahallinde inceleme yapmak suretiyle taraflarla ilgili kusur ve alacağa ilişkin inceleme yapılması
DAVACI : …………… adına Vekilleri Av. …………… ve Av. ……………
DAVALILAR : 1- …………… Finans ve İş Merkezi İnşaat Gayrimenkul Enerji Elektrik Üretim A.Ş. adına Vekilleri Av. …………… ve Av. ……………
2- …………… Güvenlik Hizmetleri A. Ş. Adına Vekilleri Av. ……………, Av. …………… ve Av. ……………
BELGELER : …………… İşletme Yönetmeliği, Hizmet Rehberi, Güvenlik Sözleşmesi, ifadeler, rapor, banka dekontu, kira sözleşmesi, …………… 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin E: …………… ve …………… sayılı gerekçeli kararı, CD görüntüleri ve …………… Asliye Hukuk Mahkemesi …………… Esas nolu dava dosyasında mevcut diğer bilgi ve belgeler
I. AÇIKLAMALAR
…………… günü saat 16:15 sıralarında davacının Garanti Bankası …………… Şubesinden aldığı 125.000,00TL paranın davalı …………… Finans ve İş Merkezinde (……………) silah zoruyla alındığı, silahlı şahsın herhangi bir müdahaleye maruz kalmadan uzaklaştığı olayla ilgili olarak fazlaya ilişkin hakları saklı olmak üzere 125.000,00TL maddi ve 15.000,00TL manevi tazminat talep edilmiştir.
Bilirkişiliğimize tevdi edilen inceleme konusuyla ilgili dava dosyasında mevcut bilgi ve belgeler şu şekildedir:
1) …………… İşletme Yönetmeliği
“Madde 1. Hizmetlerin Tanımı
Tesis Yönetimi, … güvenlik konularında kiracılarına en etkin hizmeti sunmak…
Tesis Yönetimi tarafından aşağıda belirtilen hizmetler verilmektedir.
a. Tesiste kullanılan tüm teknik altyapının yönetilmesi,
c. İç ve dış güvenlik hizmetlerinin verilmesi,
Madde 4. Müşterilerin Tesise Girişi
Tesis Yönetimi; mevcudiyeti ya da davranışı tesisin güvenliği, itibarı ya da menfaatlerine aykırı düşebilecek bilumum şahısların TESİS’e girişini engelleyebilir.
…Ofislere gelecek misafirler için misafir kartı 1. Zemin lobideki resepsiyondan verilecek olup sadece gidilecek olan kata kadar olan asansörlerin kullanımı sağlanacaktır.” yazmaktadır.
2) …………… Hizmet Rehberi
“1. Güvenlik Hizmetleri
Tesis Yönetimi, Finans ve İş Merkezi’nin her türlü güvenliğini sağlamak için gerekli tüm tedbirleri almak durumundadır. Bu nedenle belirlenen sorumluluk sahalarında güvenlik açısından gerekli düzenlemeleri yaparak bu alanları 24 saat kontrol altında tutmakla görevlidir.
…Tesisin özelliği dikkate alınarak, güvenliğin etkin bir şekilde sağlanması ve kullanıcıların her türlü desteği vermesi gerekmektedir.
1.1- Giriş ve Çıkış Noktalarında Hareket Tarzı
TESİS’in tüm girişlerinde güvenlik kontrol noktası tesis edilmiştir. Bu noktalarda güvenlik görevlileri tarafından boy detektörleri ve X Ray Cihazları ile şahıs ve çanta, paket, koli kontrolü yapılmaktadır… Taşıma ruhsatlı da olsa silahlı olarak Tesise girişlere izin verilmemektedir.” yazmaktadır. İmza ve kaşe mevcuttur.
3) …………… Kira Sözleşmesi
Kiralayan …………… Finans ve İş Merkezi İnşaat Gayrimenkul Enerji Elektrik Üretim A.Ş. ile kiracı …………… arasında “İŞM-4. Kat -16” sayılı bağımsız bölümler için Kira Sözleşmesi imzalandığı, kiranın …………… tarihinde başladığı ve 5 yıl süreyi kapsadığı, kira bedeli aylık 1950TL+KDV ve 600TL+KDV aylık ortak gider ödeneceği anlaşılmaktadır. Ortak giderlerin içinde (Madde 9.1.1.) güvenlik hizmeti bulunmaktadır. Ayrıca,
“Madde 12- İş Merkezinin Yönetimi
12.1. Merkezin yönetimi ile ortak kullanım yerlerinin sevk ve idaresi KİRALAYAN ya da atayacağı gerçek ya da tüzel yöneticiler tarafından sağlanır.
12.2. Merkezin açılış ve kapanış saatlerinin belirlenmesi, binaya giriş çıkışların düzenlenmesi ve benzeri her türlü idari konularla ilgili kuralların konması, uygulanması ve denetimi yönetimin yetkilerine dahildir. Yönetim, İş Merkezinin işletilmesi ile ilgili kuralları İşletme Yönetmeliği ile belirler.“ Yazılmaktadır.
4) Endüstriyel Güvenlik Sözleşmesi
…………… Finans ve İş Merkezi İnşaat Gayrimenkul Enerji Elektrik Üretim A.Ş. ile ……………. Güvenlik Hizmetleri A.Ş. arasında imzalanan bila tarihli Endüstriyel Güvenlik Hizmeti Sözleşmesinde;
I- Hizmetin Genel Tanımı
a) Şirket, Müşterinin endüstriyel güvenliğini 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Yasa ve bu yasaya bağlı Yönetmelikler ile sair mevzuat şartları dahilinde, kendi özel kadrosu ve yöntemleri ile sağlar.
Endüstriyel güvenlik; Müşteriye ait Tesisleri tehdit eden rizikoların, kolluk güçlerinin görev ve yetkilerine giren hususlar hariç olmak üzere, 5188 sayılı yasanın tanıdığı yetki çerçevesinde özel şartlarda belirtilen ve Valilikçe onaylanmış bulunan Koruma Planında tanımlanmış yöntemlere göre önlenmesine yönelik tedbirlerin alınmasını ve gerekli bildirimlerde bulunulmasını ifade eder.
b) Şirket, hizmetini her türlü özeni göstererek yerine getirmeyi taahhüt eder.
c) Hizmet, işbu sözleşme şartlarına ve Özel Şartlarda belirtilen Koruma Planına ve 5188 Sayılı yasa ve yasaya bağlı yönetmelik ve sair mevzuata uygun Müşterinin özel talimatlarına göre sağlanır.
II- Hizmetin Uygulanması
g) Müşteri, şirketin bir veya birkaç temsilcisi ile birlikte çalışma yerinin, tesislerin, emre hazır tutulan malzemelerin ayrıntılı bir teftişini önceden yapar, özellikle daha sıkı bir denetim gerektiren rizikolu hassas noktalar olmak üzere, hizmetin uygulanması için gerekli bilgileri verir ve bir protokol tanzim edilir.
l) Şirket personeli, ancak zorunlu durumlarda veya personelin güvenlik talimatlarına uymadığının Müşteri tarafından saptanması halinde, doğrudan doğruya Müşteriden talimat alabilir.
VIII- Süre
a) Bu sözleşme, hizmetin başladığı tarihinden itibaren bir yıl sürelidir. Taraflardan biri, sözleşme süresinin bitiminden en az bir ay önceden noter kanalı ile ya da iadeli taahhütlü mektupla feshi ihbarda bulunmadığı takdirde, sözleşme aynı süre için yenilenmiş sayılır.
Özel Şartlar
II- Ekip
ÇALIŞMA PLANI
GÜNLER
SAAT
G / E SAYISI
KADRO
HAFTANIN 7 GÜNÜ
08:00/20:00
3
GÜVENLİK ELEMANI
20:00/08:00
3
GÜVENLİK ELEMANI
YASAL İZİN DEĞİŞTİRİCİ
3
GÜVENLİK ELEMANI
TOPLAM
9
GÜVENLİK ELEMANI
hükümleri bulunmaktadır.
5) Güvenlik Hizmeti İşyeri Talimatları
16.07.2012 tarihli İşyeri Talimatlarında aşağıdaki hususlar yer almaktadır:
Bölüm 1: İşyerinin Tanımlanması
2) Güvenlik Ekibi;
b) Güvenlik Görevlisi sayısı, görev noktaları ve vardiya şekli;
1. Haftanın altı günü 08:30 – 18:00 saatleri arasında resepsiyonda 1 bayan GE görev yapmaktadır.
2. 08:00-20:00 Saatleri arasında 1 GE sistem odasında CCTV başında, 1 bay GE açık otopark girişinde, 1 GE devriye görevlerinde bulunmaktadır.
3. 20:00-08:00 Saatleri arasında 1 GE sistem odasında CCTV başında, 1 bay GE açık otopark girişinde, 1 GE devriye görevlerinde bulunmaktadır
Bölüm 2: Genel Çalışma Kuralları
2) Görev yeri diğer vardiya görevlisi gelmeden kesinlikle terk edilmeyecektir. Görevi teslim alacak diğer güvenlik elemanı gelmediği zaman mutlaka ……………. yetkilisine haber verilecek ve alınan talimata göre hareket edilecektir.
Bölüm 3: Görev Tanımları
c. Ziyaretçi giriş-çıkışında uygulanacak talimatlar: Gelen ziyaretçi görevli G/E tarafından karşılanır, geliş sebebi ve görüşmek istediği personel öğrenilir. Onay alınmasına müteakip kimliği alınarak ziyaretçi giriş kartı verilir.
f. Kapı ve bariyer kontrolü talimatı: Açık otopark girişi ve kollu bariyer G/E kontrolündedir. Giriş yapan araç ile ilgili gerekli kayıtlar yapılmasını müteakip bariyer kaldırılarak aracın içeri girmesi sağlanır.
l. Tutulacak kayıtlar:
c- Ziyaretçi Kayıt Defteri: Tüm ziyaretçiler, Ziyaretçi Kayıt Defterine kayıt edilir.
Bölüm 4: Devriye Hizmetlerini Uygulama Tarzı
……………
6) …………… Güvenlik Riski Analiz Raporu
…………… tarihinde ……………. Güvenlik firmasının elektronik ortamda mbarut@…………….……………..com adresine gönderdiği Risk Analizi Raporunda aşağıdaki tavsiyeler yer almaktadır.
Yetki:
…Bu rapor zorunlu ve bağlayıcı standartları belirtmez. Bu rapor ……………. yetkilileri tarafından gönüllü olarak kullanılabilir. Telife tabi değildir. Bu raporda belirtilenler bağlayıcı kanun ve kurallara karşı standartlar olarak kabul edilemez. Bu raporda belirtilen bulgular ve öneriler mevcut koşulların yerine geçer olarak yorumlanamaz.
Hedef:
Risk, güvenlik zafiyetinden dolayı meydana gelebilecek olayların net negatif etkisi olarak tanımlanabilir. Risk Yönetimi risklerin tanımlanması, değerlendirilmesi ve kabul edilebilir bir seviyeye indirgenmesi sürecidir. Bu rapor, mevcut durumu anlamayı mümkün kılar ve atılması gereken adımları da içerecek tarzda etkin bir risk yönetimi programı gelişimi için temel oluşturur. Temel amaç güvenlik risklerini daha iyi yönetmek için işletmenize yardımcı olmaktır.
Tespitler, Muhtemel Riskler ve Tavsiyeler
Fiziksel Güvenlik Tedbirleri
Tespit 7: Kapalı otoparklardan kuleye çıkan asansörlerin bulunduğu bölüme açılan kapılarda geçiş kontrol olmadığı tespit edilmiştir.
Muhtemel riskler: (REF 7)
– Kule katlarına/ofislerine illegal giriş
– Fiziksel saldırı, hırsızlık
Tavsiye 7: Belirtilen kapıların kartlı geçiş sistemi ile donatılması gerekmektedir.
Tespit 8: Bina ön kısmında bulunan açık otoparkın gözlem/kontrol altında olmadığı tespit edilmiştir.
Muhtemel Riskler: (REF 8)
– Araçlarda hırsızlık
– İlgisiz şahısların araç parkı
Tavsiye 8: Belirtilen bölüme güvenlik kulübesi yerleştirilmesi ve güvenlik elemanı ile bu bölgenin kontrol altına alınması gerekmektedir.
Tespit 13: -2 Açık Otoparktan binaya kontrolsüz giriş yapıldığı tespit edilmiştir.
Muhtemel Riskler: (REF 13)
– İllegal giriş
– Sabotaj, hırsızlık, fiziksel saldırı
Tavsiye 13: Açık Otoparktan binaya kontrolsüz giriş yapılan bölgeye boy detektörü ve 1 güvenlik görevlisi konulması gerekmektedir. Bu alandan sadece kuleye çıkışa yetkili olan personellerin girişleri sağlanacaktır. 1 gündüz 1 gece 1 değiştirici toplam 3 güvenlik personeli kadrosu gerekmektedir.
Genel Değerlendirme
Yapılan risk değerlendirmesi sonucunda aşağıdaki hususlar değerlendirilmiştir.
– Fiziksel güvenlik tedbirlerinde, özellikle giriş kapılarının ivedilikle kontrol altına alınması gerekmektedir.
– Kuleye çıkışların ivedilikle kontrol altına alınması gerekmektedir.
(Çözüm önerileri ile ilgili olarak …………… tarihinde …………… firması tarafından elektronik ortamda fiyat listesi gönderildiği anlaşılmaktadır.)
7) …………… Tarihli …………… Finans ve İş Merkezinin Cevabı
Kamera görüntülerinin incelenmesi sonucu, yaşanan olayda davacının normal olmayan davranışları olduğu, iddia edilen paranın çantanın içinde olup olmadığının belirsiz olduğu, iddia olunan paranın hiçbir güvenlik önlemi alınmadan taşındığı, paranın çalındığına ilişkin bir delil olmadığı şeklinde savunma yapılarak davanın reddi talep edilmiştir.
8) …………… Tarihli …………… Güvenlik Firmasının Cevabı
Güvenlik şirketinin, sözleşme ve işyeri talimatları doğrultusunda kendisine verilmiş koruma görevini layığıyla yerine getirdiği, ayrıca basiretli tacir olmanın ve 5188 sayılı kanun kapsamında yerine getirdiği güvenlik hizmetinin gereği olarak bir risk raporu hazırladığı ve mevcut tehlikeleri belirttiği, diğer davalı tarafından bu risk raporunun gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle oluştuğu iddia edilen zarar müvekkil şirkete yüklenmemesi gerektiği, dolayısıyla, belirtilen yerde bir hırsızlık meydana gelmiş ise bu olayın meydana gelmesinde güvenlik şirketinin kusuru olmadığı şeklinde savunmaları mevcuttur.
9) Banka Dekontları
Garanti Bankası tarafından …………… …………… günü saat 16.12’de 125.000,00TL çektiğine dair müşteri dekontu mevcuttur.
10) …………… 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Gerekçeli Kararı
E: …………… ve K: …………… sayılı Karar’da;
“Kanıtların Değerlendirilmesi ve Gerekçe
Dosya kapsamına göre sanık …………….’in olay günü asansöre binecek olan müştekinin yanına geldiği, ona silah doğrultarak ellerini yukarı kaldırmasını söylediği, müştekinin ağzına eter kokusu bulunan üstübü tuttuğu, onu bayıltmaya çalıştığı, bayıltamayınca silahla onu merdiven boşluğuna indirdiği, müştekinin elindeki içinde para olan çantayı alıp ayrıldığı konusunda bir şüphe yoktur.
Sanık …………… bu eylemi diğer sanık …………… ile birlikte gerçekleştirdiğini söylemiştir.
Sanık …………… …………… ‘in iddialarının doğru olmadığını söylemekle birlikte olay tarihinde diğer sanık …………… bir yere gittiğini, onun asansörün önünde bir kişi ile tartıştığını gördüğünü, yani olay gün ve saatinde olay mahallinde olduğunu, araç içerisinde beklediğini anlatmış, dolayısıyla olayı kaçamaklı olarak ikrar etmiştir.
Sanık …………… diğer sanık …………… kendisine iftira atması gerektirecek nedeni ortaya koyamamıştır.
Esasen sanık …………… aşamalardan itibaren müştekinin parasının yağma edilmesine ilişkin anlattığı olay sanık …………… tarafından da bir bakıma doğrulanmıştır. Zira …………… ifadesine göre müşteki daha önceden takibe alınmış, bir kaç kez hangi saatlerde binaya girdiği, nereye gittiği, ne zaman geldiği hususları tespit edilmiştir.
Sanık …………… ‘ta ……………. ile birlikte tanımadığı bir kişinin oraya bir kaç kez gittiklerini doğrulamıştır.
Her ne kadar sanık ……………. diğer sanık …………….’den alacaklı olduğunu, bu nedenle bilmedikleri yere gittiklerini söylemiş ise de alacaklı kişinin borçlu ile birlikte bu şekilde bilmedikleri yere gitmesi şeklindeki savunma hayatın olağan akışına uygun bulunmamıştır.
Bu itibarla sanık …………….’ın suçtan kurtulmaya yönelik savunmasına itibar edilememiş, sanıklar ……………. ve …………….’ın müştekinin parasını yağma suretiyle almak hususunda fikir birliğine vardıkları, onu takip ettikleri, olay günü sabahleyin müştekinin olduğu yere geldikleri, müştekinin yanında başkası olması nedeniyle eylemi gerçekleştiremedikleri, saat 16.00 sularında sanık ……………. ve …………….’ın müştekinin bulunduğu yere gittikleri, müştekinin bu kez yalnız geldiği, o aşamaya kadar araçta birlikte bekleyen sanıklardan Mehmet …………….’in indiği, sanık …………….’ın ona eter ve kurusıkı tabanca verdiği, olayı nasıl gerçekleştireceğini anlattığı, bunun üzerine …………….’in asansörün yanındaki müştekinin yanma varıp ona eter koklatmaya çalıştığı, başaramayınca silah tehdidi ile onu asansör boşluğuna götürüp elindeki çantayı aldığı, dışarı çıkarak ……………. sevk ve idaresindeki araçla olay yerinden ayrıldıkları, sanıkların böylece iş bölümü yaparak atılı silahla ve birden çok kişi ile yağma suçunu gerçekleştirdikleri anlaşıldığından bu iki sanığın cezalandırılmaları gerekmiştir.”
Tespitleri yapılmıştır.
11) Tanık Beyanları
DAVACI TANIĞI …………….: ……………. Beyin yanında aylık alarak çalıştığını, olay günü ödemelerin olduğunu, ……………. Beyin sabah Garanti Bankası Batıkent Şubesine gittiğini, önce 140.000,00 TL bir meblağ getirdiğini, banka şubesinde her zaman para olmadığından İkincisini öğleden sonra 125.000,00 TL almak üzere gittiğini ve geldiğinde, asansöre binerken bu paranın tanımadığı bir şahıs tarafından silah zoruyla gasp edildiğini, kendisini gasp olayı gerçekleştikten bir ya da iki dakika sonra olay yerine yetiştiğini, şahsın kaçmış olduğunu, sonra olay yeri görüntülerini polislerle izlediğinde bu gasp olayına şahit olduğunu, ……………. beyin ilk 140.000,00 TL’yi getirdiğinde kendisinin yanında olduğunu, asansörde marangoz kıyafeti giymiş uzun boylu bir genç gördüğünü, bu kişinin yakalanan şahıs olduğunu, ……………. Bey “sen buralarda ne yapıyorsun, ne iş yapıyorsun” diye sorduğunda “ben marangozum, burada dolaşıyorum” dediğini duyduğunu, güvenlikli yer olduğunu düşünerek davalı iş merkezindeki iş yerini kiraladıklarını beyan etmiştir.
DAVACI TANIĞI …………….: Kendisinin …………….’ın yanında cep telefonu alım satımı ve kontör satım işinde çalıştığını, olay günü bankadan 125.000,00 TL çektiğini ve gelirken iş merkezinde asansöre binerken bu para kendisinden gasp edildiğini, bu parayı ödemelerde kullanmak için garanti bankası Batıkent şubesinden çektiğini, ara sıra yanına para çekmelerde birisini götürdüğünü, o gün yalnız gittiğini, bu olaydan bir ay önce de uyuşturucu kullanan birinin üst kata girerek etrafı dağıttığını, güvenlik zafiyeti olduğunu beyan etmiştir.
DAVALI TANIĞI …………….: ……………. Güvenlik Hizmetleri A.Ş. de güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, olay günü de görevde olduğunu, 4 kişi görev yaptıklarını, birisi otoparkta, kendisi AVM kısmında, birisi banka bölgesinde, birisi de lobide olmak üzere görev yaptıklarını, normalde kamera sistemi olduğunu, ancak görüntüleri izleyecek takip edecek olay günü bir görevli olmadığını, olaydan sonradan haberdar olduklarını, girişteki arkadaşın anonsu ile harekete geçtiklerini, ancak yakalayamadıklarını, çantayı kaptıran şahıs bağırdıktan sonra duyan arkadaşının anons ettiğini, onun üzerine harekete geçtiklerini, turnike sistemi ve kartla giriş sisteminin iş merkezinde olmadığını, sayılarının yetersiz olduğundan giriş çıkışlarda kontrol olayı yeterince olmadığını, merdiven boşluğundan çıkarken ……………. Beyde bir sendeleme görmediğini, olayın olduğu yer bina içi güvenlik hizmeti vermeleri gereken alan içerisinde olduğunu, ancak o noktada güvenlik görevlisinin bulunmadığını beyan etmiştir.
DAVALI TANIĞI …………….: ……………. Güvenlik Hizmetleri A.Ş.’de güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, olay günü görevde olduğunu, bayan arkadaşları ile birlikte 4 kişi görev yaptıklarını, kendisinin dış devriye işinde çalıştığını, bayan arkadaşlarının kendisini aradığını bir dakika önce hırsızlık olayı olduğunu söylediğini, hemen diğer arkadaşlarla bir araya gelerek, kamera kayıtlarını izlediklerini, eksi 2 de asansöre binerken yaşlı bir şahsa birisinin silah çektiğini sonra yangın merdiven boşluğuna şahsı çektiğini, en fazla 10 saniye içerisinde silah çeken şahsın çıktığını, yaklaşık bir dakika sonra yaşlı hırsızlanan şahsın da arkasından çıktığını kayıtlarda gördüklerini, hırsızlayan şahsı aradıklarını, bulamadıklarını, ……………. Beyi dinlediklerinde tanımadığı şahsın asansöre binerken başına silah dayadığını, yangın merdivenine çektiğini, ağzına gazlı bez tuttuğunu etkisiz hale getirdiğini, çantayı da gasp ettiğini söylediğini, 125.000,00 TL parasının çanta içerisinde olduğunu söylediğini, hırsızın arkasından ……………. Bey çıkarken bir sendelemesine, yalpa yapmasına, düşüp kalkmasına görüntülerde rastlamadıklarını, olay olurken ……………. Bey ile hırsız arasında bir itişip kakışma görüntüsü de olmadığını, hırsızlık olduğunu ……………. Bey bağırınca kafedekilerin haberdar olup güvenliği aradıklarını, hırsızlığın olduğu eksi 2. Kat asansör yanı ve yangın boşluğu bizim güvenlik hizmeti verdikleri alan içerisinde olduğunu, kamera görüntülerini izleyen sabit bir eleman olmadığını, girişlerde turnike sistemi yer almadığını, lobideki görevli arkadaşının giriş çıkışları kontrol ettiğini, ……………. Bey olay yerini terk ettikten sonra bağırınca kafedekilerin duyarak haber verdiğini beyan etmiştir.
DAVALI TANIĞI …………….: Kendisinin davalı güvenlik şirketinde olay tarihini de kapsayacak şekilde saha müdürü olarak görev yaptığını, davacının iş yerinin bulunduğu iş merkezinde olay sırasında 4 şirket elemanı çalıştığını, iş merkezinin 7 tane giriş yeri olduğunu, nokta nöbeti tutulmadığını, sadece lobide ve açık otoparkta nokta nöbeti olduğunu, bir kamera sistem odası bulunduğunu, zaman zaman ihtiyaç olduğunda birisi bulunduğunu, olay olduktan sonra güvenlik görevlileri şahsın peşine düştüğünü ancak zaman farkı nedeniyle yakalayamadıklarını, bir güvenlik zafiyeti olmadığını, sözleşmeye uygun davranıldığını, giriş çıkışta turnike sistemi bulunmadığını, alışveriş merkezinin herkese açık ve yoğun bir müşteri trafiği olduğunu beyan etmiştir.
DAVALI TANIĞI …………….: Kendisinin güvenlik şirketinde operasyon şefi olarak çalıştığını, saha müdürü ile birlikte olay mahalline gittiklerini, 4 güvenlik elamanlarının iş başında olduğunu, bir güvenlik zafiyeti olmadığını, şahıs ta güvenlik görevlilerince zaman farkı nedeniyle yakalanamadığını, güvenlik görevlisi nokta görevi yapmadığından devriye şeklinde görev yaptığından bu olaya müdahale edemediğini, giriş çıkışta turnike sistemi ve elektronik bir mekanizme bulunmadığını beyan etmiştir.
II. KAMERA GÖRÜNTÜLERİNİN BULUNDUĞU CD’NİN ÇÖZÜMÜ
……………. Finans ve İş Merkezi tarafından ……………. tarihli müzekkereyle istenen CD’nin Mahkemeye ……………. tarihinde teslim edildiği anlaşılmaktadır.
Üzerinde “1. KAT POLAT İLETİŞİM – GASP” yazılı “PRINCO” marka CD-R’nın 159MB’lık bölümünün kullanıldığı ve aşağıda isimleri yazılı klasörlere 10 adet video görüntüsünün kaydedildiği anlaşılmıştır.
Tetkik konusu CD’nin çözümüne yönelik olarak;
– Görüntü büyütme/küçültme işlemi,
– Filtrelerin uygulanması,
– Işık ayarlarının yapılması,
– Renk değerlerinin düzenlenmesi vb. araçlar kullanılarak görüntü onarma ve iyileştirme işlemlerinden yararlanılmıştır.
Video görüntüleri renkli, düşük kalitede ve sessiz kayıt edilmiştir.
Video kayıtlarına göre görüntüler 1, 6 ve 11 nolu güvenlik kameralarından elde edilmiştir. Görüntülerin üzerine sistemde kayıtlı bu kamera numaraları yazılmıştır.
Birden fazla kameraya ait olduğu gözlemlenen görüntü kayıtlarında dakika farklılıkları olabileceği değerlendirilmiştir.
Olayla ilgili görüntüler kamera sisteminin tarih ve saatine göre 13.05.2013 günü saat 15:05’de başlayıp 16:15’de sona ermektedir.
Güvenlik kameralarının görüntü kayıtlarında mümkün olan en kısa sürelere ait olayla ilgili kesitler elde edilerek aşağıda sunulmuştur:
III. TESPİT VE DEĞERLENDİRMELER
1) Olayın Analizi
Dava konusu olayda; öncesinden plan, keşif ve tespitler yapıldığı, olay anında suçlulardan birisi dışarıda beklerken diğeri alışveriş merkezinin içinde davacının elindeki çantayı zorla alarak birden çok kişi ile yağma suçunun işlendiği anlaşılmaktadır. ……………. 3. Ağır Ceza Mahkemesi olayın birden çok kişi ile yağma suçu olduğu ve suçu ……………. ile ……………. isimli şahısların işlediği yönünde hüküm vermiştir.
Duruşma tutanaklarında mevcut tanık beyanları ve CD’nin çözümüyle görüntülerin birlikte değerlendirilmesinde Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı ile uyumlu olduğu görülmektedir. Olay gündüz vakti ve çalışma saatleri içinde gerçekleşmiştir.
Yukarıda görüntülerde verildiği gibi, ……………. ……………. günü saat 15:05’de işyeri güvenlik kamerası kapsamına girmektedir. Saat 15:10’da ise işyeri içinde bir kat aşağı inerken kayda girmiştir. Üzerinde iş elbisesi ve başında kep bulunmaktadır. CD’de kayıtlı kamera görüntülerinde yüz görüntüsü vermemesi genelde kameranın arkadan çekim yapması ve kamera önünden geçerken eşgal görüntüsü vermemesi şahsın profesyonel davrandığı ve kameraların yerini bilerek hareket ettiği izlenimi oluşmuştur.
……………. iş yerinde bir saat süreyle davacı …………….’ı beklemiştir. Saat 16:13 olduğunda telefonla konuşur durumda bir kamera önünden koşarak geçtiği görülmekte, aynı anda davacı ……………. ise asansörlerin önünde elinde çanta ile görüntüye girmektedir. Bir iki saniye sonrasında ise ……………. asansörün önünde duran …………….’ın yanına gelmiştir.
……………. elinde tabanca tutuş pozisyonunda …………….’ın yanına geldiği, sağ elini …………….’ın sırtına doğru götürdüğü ve geri çaprazında bulunan kapıya doğru yönelttiği görülmektedir. …………….’ın hareketlerinden korku ve panik içinde olduğu ilk anlarda direnç gösterdiği ancak …………….’ın zorlayarak kapıdan geçirdiği ve kapının kapandığı görülmektedir. Görüntüler 16.13.25’de başlamış ve 16.13.35’de sona ermiştir. Toplam 10 saniye sürmüştür.
……………. ve ……………. kapının ardında iken 16.14.02’de asansörün önüne iki kişi gelmiştir. Bu iki kişi kapının ardındaki sesleri duydukları ve kapının önüne gelerek kulak verdikleri ancak kapıyı açmadan tekrar 16.14.50’de asansöre binerek ayrıldıkları gözlemlenmiştir.
Bu durumda ……………. ve/veya …………….’ın kapı ardında sesler çıkardığı anlaşılmaktadır. Nihayet 16.14.54’de ……………. kapıyı açarak elinde çanta ile hızla olay yerinden ayrılmıştır. ……………. ise 16.15.21’de kapıyı açarak hızla …………….’ın gittiği yöne gittiği görülmektedir.
Kapının ardında her ikisinin birlikte bulunduğu süre 16.13.35 den 16.14.54’e kadar toplam 79 saniyedir.
16.14.54’de hızla uzaklaşan ……………., 16.15.07’de İş Merkezinin dışında görülüyor ve koşar adımlarla 16.15.22’de kamera görüntüsünden çıkarak uzaklaşıyor. (……………. kapıyı açarak dışarı çıkış yaptığında, ……………. olay yerinden uzaklaşmış durumdadır.)
16.15.42’de (…………….’ın kapıdan çıkışından 21 saniye sonra) iş merkezinden iki kişinin …………….’ın gittiği yöne doğru koştukları görülüyor.
Asansörün önünde gerçekleşen ilk karşılaşmada yaşananlar kamera görüntülerini izleyen açısından müdahale edilmesi gerekli şüpheli bir durumun olduğu rahatça anlaşılabilecek şekildedir.
2) Tarafların değerlendirilmesi
a. ……………. Tesis Yönetimi
……………. Finans ve İş Merkezi İnşaat Gayrimenkul Enerji Elektrik Üretim A.Ş. isimli şirketin olayın meydana geldiği iş merkezinin “Tesis Yönetimi”nden sorumlu olduğu anlaşılmaktadır. Tesis yönetimi hem kira sözleşmesini hem de güvenlik hizmeti sözleşmesinde imza sahibidir.
Tesis Yönetiminin müşterileri için “……………. İşletme Yönetmeliği” ve yönetmeliğine ek olarak “……………. Hizmet Rehberi” adlarıyla düzenleyici işlemi bulunmaktadır. Yönetmelik 1. ve 4. maddelerinde tesisle ilgili iç ve dış güvenlik hizmetinin etkin olarak verileceği, mevcudiyeti ya da davranışı tesisin güvenliği, itibarı ya da menfaatlerine aykırı düşebilecek bilumum şahısların TESİS’e girişini engelleyeceği yazılmaktadır.
……………. Hizmet Rehberinde ise tesis yönetiminin; Finans ve İş Merkezi’nin her türlü güvenliğini sağlamak için gerekli tüm tedbirleri alacağı, bu nedenle 24 saat esasına göre güvenlik açısından gerekli düzenlemeleri yaparak kontrol altında tutacağı, tesisin tüm girişlerinde güvenlik kontrol noktası tesis edildiği bu noktalarda güvenlik görevlileri tarafından boy detektörleri ve X Ray Cihazları ile şahıs ve çanta, paket, koli kontrolü yapıldığı, taşıma ruhsatlı da olsa silahlı olarak Tesise girişlere izin verilmediği hususları yer almaktadır.
……………. tesis yönetimi davacı ……………. ile olaydan 12 gün önce ……………. tarihinde kira sözleşmesi imzalamıştır. Kira sözleşmesinde kiracıdan alınacak aidatlar içerisinde güvenlik hizmeti de sayılmaktadır. İş merkezinin işletilmesi ile ilgili kurallar için Yönetmeliğe atıfta bulunulmaktadır.
Tesis yönetimi iş merkezinin güvenliğini yukarıdaki belgeler doğrultusunda taahhüt etmektedir. Davacı tarafın öne sürdüğü hususlar ve tanık ifadelerinde de iş merkezinin güvenlikli olduğu için tercih edildiği bilgileri bulunmaktadır.
……………. tesis yönetiminin iş merkezinin güvenliğinin sağlanması konusunda sorumluluğu olduğu açıktır. Ayrıca, kiralama işleminden önce güvenlikle ilgili kontrol noktalarının tesis edildiği, boy detektörleri ve x-ray cihazları ile kontrol yapıldığı, ruhsatlı olsa bile silahlı olarak tesise girilmesine izin verilmediği yazılı belgelerinde yer verilmiştir. Bu amaçla teknik altyapıdan da sorumluluğunu üstlenmektedir.
Tesis yönetiminin güvenlikle ilgili taahhütleri olması gerekenleri içermektedir. Ancak, uygulamada yeterli miktarda önlem almadığı ve bazı altyapı eksiklikleri olduğu anlaşılmaktadır. Yağma hükümlüsü ……………., kontrol noktası dışında tesise giriş yapmış, iddialara göre üzerinde silahlı olarak bir saat süreyle tesis içinde dolaşmıştır. Olayı gerçekleştirdikten sonra aynı şekilde hiçbir kontrol noktasına takılmadan tesisten ayrılmıştır.
Diğer taraftan güvenlik şirketinin kendisine bildirdiği risk raporuna duyarsız kaldığı ve güvenlik uzmanı tarafından tavsiye edilen güvenlik önlemlerini almadığı anlaşılmaktadır.
Ayrıca, tesisin iç ve dış güvenliğinde 4 kişilik güvenlik personel sayısının yetersiz olduğu değerlendirilmektedir.
b. Özel Güvenlik Hizmeti
Özel güvenlik hizmetlerinde görev yapan özel güvenlik personelinin en temel varlık gayesi, görev ve sorumluluk alanında kamu güvenliğini tamamlayıcı, bütünleyici ve yardımcı olarak görevini yerine getirmektir. Özel güvenlik hizmetleri çerçevesinde alınan her türlü güvenlik tedbirinin birinci hedefi suç girişimlerine karşılık caydırıcılık sağlamaktır. Caydırıcılığın sağlanamaması halinde meydana gelen olaylara, yasalarda özel güvenlik görevlilerine tanınan yetkiler ve yükümlülükler çerçevesinde müdahale edilmesi gerekmektedir.
Özel güvenlik şirketleri, Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmakta ve müşterilerine iş akdiyle belli bir ücret karşılığı hizmet sunan kuruluşlardır. Haliyle bu hizmetten yararlanmak isteyen müşteriler bedelini ödeyerek güvenlik hizmetinden yararlanacak, özel güvenlik şirketi ise güvenlik hizmetini yasa, yönetmelik, sözleşme ve talimatlara uygun olarak görevini aksatmadan yerine getirecektir.
Dava konusu olayda tarafların lehte ve aleyhte ileri sürdükleri hususlar Özel Güvenlik Mevzuatı ve uzmanlık alanımız olan güvenlik hizmetlerinde bilgi ve deneyimler dikkate alınarak değerlendirilmiştir:
Özel Güvenlik Görevlilerinin yetkileri 5188 sayılı Kanunun 7. Maddesinde aşağıdaki görev ve yetkilerinden bahsedilmektedir:
Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme,
Ceza Muhakemesi Kanununun 90 ıncı maddesine göre yakalama,
Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama,
Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemesi Kanununun 168 inci maddesine göre yakalama,
Türk Medeni Kanunu’nun 981 inci maddesine, Borçlar Kanunu’nun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 24 ve 25 inci maddelerine göre zor kullanma.
Buradan hareketle, özel güvenliğin görevli bulunduğu yerde hırsızlık olaylarını önleyici görevleri, hırsızlık esnasında veya sonrasında faillerin yakalanmasına yönelik görevleri bulunmaktadır.
Dava konusu olayda, ……………. Finans ve İş Merkezi İnşaat Gayrimenkul Enerji Elektrik Üretim A.Ş. ile ……………. Güvenlik Hizmetleri A.Ş. arasında imzalanan bila tarihli Endüstriyel Güvenlik Hizmeti Sözleşmesi imzalanmıştır. Olay tarihinde ……………. güvenlik firmasının 4 güvenlik personeli çalıştığı anlaşılmaktadır.
Sözleşmeye göre herhangi bir kısıtlama olmayıp, güvenlik şirketi tesisin iç ve dış güvenliğinin tamamından sorumludur. Sözleşmede güvenlik şirketinin koruma planı doğrultusunda gerekli güvenlik önlemlerini alacağı hükme bağlanmıştır.
Tesis yönetimi ile güvenlik firması 7/24 esasına dayalı ve her grupta 3 güvenlik elamanı olmak üzere toplam 9 kişilik bir güvenlik hizmeti alımında anlaşmışlardır. İş merkezinde CCTV denilen güvenlik kamera sistemi bulunmaktadır ve bu sistemi izlemek üzere 24 saat esasına dayalı bir güvenlik elemanı sürekli izleme yapacağı yazılmaktadır. 1 güvenlik personeli ise devriye görevinde olacağı yer almaktadır.
Olay günü kamera sistemini izleyen bir görevlinin olmadığı tanık ifadelerinden anlaşılmaktadır. Bize göre güvenlik elemanı sayısı yetersiz olan böyle bir iş merkezinde kamera sisteminin başında muhakkak bir görevlinin bulunması gerekmektedir. Nitekim, CD’deki görüntüler izlendiğinde şüpheli bir olayın meydana geldiği açık olarak anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan 2012 yılında yapılan risk analiz raporu güvenlik açıklarına işaret etmektedir. Raporun sadece tesis yönetiminin değil aynı zamanda güvenlik şirketinin de dikkate alması gerekmektedir. Tesis yönetimi ihmalkarlık yapmış olsa bile güvenlik şirketi güvenliği sağlamada zafiyet gösterme hakkına sahip olamaz. Güvenlik hizmetinin doğasında en zor şartlarda bile kişilerin can ve mal güvenliğinin sağlanması esası bulunmaktadır.
c. Davacı …………….
……………., …………….’de kiraladığı işyerinde cep telefonu alım satımı ve kontör satım işi yaptığı ve sık sık banka şubesinden para çekerek iş yerine getirdiği anlaşılmaktadır. …………….’ın para çekmeye bazen yanında birilerini götürdüğü de dosyada yer almaktadır. Aynı gün öğleden önce bankaya gittiği ve olayı gerçekleştiren şahısla asansörde karşılaştıkları, …………….’ın kendisine kim olduğunu sorduğu ifadelerden anlaşılmaktadır. Ancak …………….’ın bu kişiyle ilgili güvenliği uyarıp uyarmadığı belli değildir.
……………., yaptığı iş nedeniyle ilave güvenlik tedbirlerine ihtiyacı olan birisidir. Olayın gerçekleştiği tarihte 1944 doğumlu olan ……………. 69 yaşındadır. Suçu işleyen ……………. ise 1977 doğumlu 36 yaşındadır ve fizik olarak güçlü birisi olduğu anlaşılmaktadır. …………….’ın bu durumda kendi güvenliğini tek başına sağlaması zor görünmektedir ve öyle de olmuştur. Ayrıca, silahlı soygun yapan şahsa karşı koyacak gücü olmadığı halde direnç gösterilmesi güvenlik açısından tercih edilen bir yöntem değildir.
…………….’ın çektiği para miktarları normal şartlara göre yüksek miktarlardır ve kötü niyetli kişilerin kolayca hedefi haline gelebilecek durumdadır. …………….’ın para çekmeye giderken yanında birilerini götürmesi ya da en azından güvenlik personeline bilgi vererek dikkatlerini çekmesi gerekirdi. Ayrıca geliş ve gidişlerini insanların yoğun olduğu yerlerden geçecek şekilde ayarlaması gerekmektedir.Hilmi
3) Maddi ve Manevi Tazminat Konusu
…………….’ın Garanti Bankası ……………. Şubesinden ……………. günü saat 16.12’de 125.000,00TL çektiği kayıtlarda bulunmaktadır. Yağmalama olayı ise 16.13.25’de yani 1 dakika sonrasında gerçekleşmiştir. Bununla birlikte sistem saatlerindeki farklılık yanıltıcı olabilecektir.
Olay anında, saldırıya maruz kalan …………….’ın aşırı korkması, can tehlikesi yaşaması ve olay sonrasında güvensizlik hislerinin artması doğal sonuçlardır. Diğer taraftan çantanın içinde tam olarak ne kadar para olduğu konusunda tespit yapmak bilirkişiliğimizce mümkün olamamıştır. Bu konuda delillerin takdir yetkisi Sayın Hakimliğinize ait olduğundan herhangi bir değerlendirmemiz bulunmamaktadır.
SONUÇ
Olayla ilgili dava dosyasında bulunan bilgi, beyan ve belgelerden hareketle yukarıda yaptığımız tespit ve değerlendirmelere göre ……………. tarihinde “……………. Finans ve İş Merkezi – …………….”nde birden fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen yağma suçunda maddi ve manevi tazminat talebi ilgili olarak;
1- Haksız fiili planlayarak kasten gerçekleştirdikleri ……………. 3. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay İlamı ile kesin olan dava dışı ……………. ve …………….’ın olayın gerçekleşmesinden aslen sorumlu oldukları,
2- Olayın gerçekleşmesinde tarafların ihmal ve kusurları ise;
a. ……………. Tesis Yönetimi’nin kendi hazırladığı ve uygulamakla sorumlu olduğu işletme yönetmeliği, hizmet rehberi ve kira sözleşmesinde güvenlikle ilgili taahhütleri yerine getirmede ihmali olduğundan olayın gerçekleşmesinde %50 oranında tali kusurlu olduğu,
b. ……………. Güvenlik Firması’nın, merkezi kamera sistemini takip edilerek ve devriye hizmetlerinin etkin bir şekilde yapılarak olayın önlenmesinde ve olayın vuku bulduğu esnada zamanında müdahale edilmesinde ihmalleri olduğundan olayın gerçekleşmesinde %25 oranında tali kusurlu olduğu,
c. Davacı …………….’ın banka şubesinden çektiği fazla miktarda paraları taşıma esnasında yeterli güvenlik önlemlerini almadığından olayın gerçekleşmesinde %25 oranında tali kusurlu olduğu,
Görüş ve kanaati ile takdir ve tensiplerinize arz olunur.
Bilimsel uzman mütalaası nasıl hazırlanmalıdır?
Bilimsel uzman mütalaası, taraflarının soruşturma/dava konusu olayı aydınlatmak için soruşturma veya kovuşturmanın her aşamasında alabilecekleri teknik veya bilimsel bir rapordur. Bilimsel uzman mütalaası, mahkemelerde açılan davalarda anlaşmazlığın özel ve teknik bilgi gerektirdiği durumlarda konunun uzmanı olan kişilerce hazırlanır.
Bilimsel uzman mütalaası, bir konu hakkında bilimsel yöntemler kullanarak elde edilen verilerin, sonuçların ve yorumların bir araya getirilerek yapılan incelemesidir. Bilimsel uzman mütalaası, konu hakkında daha derinlemesine bir anlayış sağlar ve genellikle karar vericilerin kararlarını desteklemelerine yardımcı olur.
Özel bilirkişilerin hazırladığı bilimsel uzman mütalaası, mahkemelerde takdiri delil olarak kabul edilmektedir. Mahkemeler, bilirkişinin raporunda yer alan bilgiyi, olayın veya sorunun çözümü için karar vermek için kullanabilirler. Bilimsel mütalaanın bir uzman tarafından hazırlanması yeterlidir ancak konunun birden fazla uzmanın alanıyla ilgili olması durumunda bir heyet tarafından hazırlanabilir.
Bilimsel mütalaa raporlarının özellikleri aşağıda sıralanmıştır.
Mahkemeye sunulan uzman raporları, davanın biçim veya içeriğinden etkilenmeyen uzmanın bağımsız ürünü olmalıdır.
Bilirkişiler, uzmanlık alanlarındaki konularla ilgili olarak objektif tarafsız görüş yoluyla raporunu hazırlamalıdır.
Uzman, görüşlerinin dayandığı gerçekleri veya varsayımları belirtmelidir.
Belirli bir soru veya konunun uzmanlığının dışında kaldığında ya da konuyla ilgili kesin bir görüşe ulaşılamadığında bu durum raporda açık olarak belirtilmelidir.
Uzman incelediği konuda yetersiz veri olduğunda verdiği mütalaada bu durumu açıkça belirtmelidir.
Uzman görüşlerini dayandırdığı dava dosyası dışındaki belgeleri raporuna eklemelidir.