İmza Yazı Evrakta Sahtecilik Bilirkişi Raporu Örnekleri

İmza ve belgenin sahte olup olmadığının incelenmesi

Herkes imzalarını kendine özgü karakteristik hareketlerle atar. İmza ve belge inceleme bilirkişisi imzanın karakteristik özelliklerine bakar. Bununla birlikte imza ve belgelerin bozma, değiştirme, sahte olup olmadığını anlamak için optik büyüteç, renk ve dalga boylarında ışın kaynakları, grafik işlemci yazılım ve görüntü tarayıcı programlarlar kullanır. Grafoloji ve sahtecilik teknikleriyle imza ve belgeyi orijinalleriyle karşılaştırır ve karşılaştırma sonucu oluşan bulgu ve kanaatleri bilirkişi raporuna yazar. Örnek imza inceleme bilirkişi raporunu inceleyebilirsiniz.

İMZA İNCELEME UZMAN MÜTALAASI RAPORU

SORUŞTURMA NO                 : …………….

İNCELEME KONUSU             : Çek, El Yazısı ve İmza Tetkiki

İNCELEMEYE KONU ŞAHIS: ……………, Müşteki

İNCELEMEYE VERİLEN BELGELER:

A-  Tetkik Konusu Belgeler: …………… düzenleme, …………… ödeme tarihli, …………… TL bedelli, alacaklısı ……………, ödeyecek …………… adına düzenlenmiş SENET;

B-  Karşılaştırılan Belgeler:   1- …………… tarihli …………… ait, oturarak sağ el, imza, yazı ve rakam örnekleri

2- …………… tarihli …………… ait, ayakta sağ el, imza, yazı ve rakam örnekleri

3- …………… tarihli …………… ait, ayakta sol el, imza, yazı ve rakam örnekleri

4- …………… tarihli Savcılık İfade Tutanağı’nda bulunan …………… ait imza örneği

5- …………… tarihli …………… ait şikayet dilekçesinde bulunan imza, yazı ve rakamlar

RAPOR

İnceleme konusu belgelerde imza, yazı içeriği ve işaretlerinin kaligrafik ve karakteristik özellikler ve diğer itiyadi unsurlar yönünden optik büyüteç, renk ve dalga boylarında ışın kaynakları, bilgisayar ortamında çalışan grafik işlemci yazılım ve görüntü tarayıcı programlarlar kullanılarak grafoloji ve sahtecilik teknikleriyle karşılaştırılması sonucunda oluşan bulgu ve kanaatler aşağıda belirtilmiştir.

İNCELEME VE KARŞILAŞTIRMALAR:

Tetkik belge senet olarak düzenlenmiş ve ilgili bilgiler yer almaktadır. Güvenlikli belge ve materyal özelliğini veren kişisel bilgilere yer verilerek, keşideciye atfen imzalanmıştır. Senedin düzenleme yazıları kendi sırasında, cümlesinde bütünleyici olarak tamamlanmıştır. Bu hali ile ilave, çıkarma gibi tahrifat unsurlarına rastlanılmamıştır. Senet, mavi mürekkepli bir kalem ile boşluk doldurma suretiyle düzenlenmiş, yine aynı renkteki kalem ile bir adet imza tersim edilmiştir. Senet üzerindeki rakam ve yazıların karakteristik özellikleri net olarak görüldüğünden mukayeseye elverişlidir.

Mukayese edilmek üzere soruşturma dosyasında 5 adet belgede müşteki …………… yazı, rakam ve imzaları yeterince bulunmaktadır. …………… imzası basit tersimli, harf ve yazı karakteristiği göstermeyen şekilsel bir yapıdadır. İmza örnekleri kendi aralarında karşılaştırıldığında, aynı tarihte, aynı pozisyon ve aynı el ile vermiş olduğu örneklerde değişkenlik ve çeşitlilik (polimorfizm) göstermektedir. Mukayese belgelerdeki imzalar bu hali ile karşılaştırmaya elverişlidir. Ancak, …………… mevcut imzaları huzur imzaları olup, samimi ortamda imzaları bulunmamaktadır.

1.      Belge üzerindeki yazı ve rakamların karşılaştırılması

Senet üzerinde bulunan yazı ve rakamlar ile mukayese belgelerden alınan yazı ve rakamlar aşağıda görülmektedir.

…………… eliyle mukayese amacıyla alınan yazı ve rakam örnekleri ile senet üzerindeki yazı ve rakamların farklı karakteristik yapılara sahip olduklarından aynı el ürünü olmadığı anlaşılmaktadır.

2.      İmzaların karşılaştırılması

Senet üzerindeki imza (ortada), aşağıdan yukarıya bir çizgi ile başlayıp, yukarıdan geriye ve aşağıya doğru bir yay şeklinde çizilerek sağa doğru zikzak şeklinde devam etmekte ve sağ yukarıdan geriye doğru çizgi çekilmekte ve tekrar imzanın alt kısmından sağa doğru bir çizgi ile tamamlanmakta ve imzanın alt kısmına nokta konulmaktadır.

Mukayese konusu imzalar polimorf (farklılık, çeşitlilik) yapısında olduğundan, tetkik konusu imzanın aynı el ürünü olup olmadığı, şahsın samimi ortamda atmış olduğu imzaların elde edilmesiyle mümkün olabilecektir. Bununla birlikte, ileri ve geriye doğru çizgisel hareketler, bitiş noktaları ve sağ yukarıya doğru yaklaşık 30 derecelik bir eğim bulunması imzalardaki ortak özelliklerdendir. Ayakta sağ el ve sol el kullanılarak tersim edilen imzalar ile tetkik edilen imza arasında herhangi bir benzerlik görülmemiştir.

SONUÇ

Tetkik konusu …………… ödeme günlü, …………… TL miktarlı, ödeyecek …………… adına atfen imzalı senet;

–          Senette bulunan tüm el yazıları ve rakamlarının, …………… dosyada mevcut el yazıları ve rakamlarına kıyasen grafolojik olarak elinden çıkmadığı,

–          Senet keşideci imzasının, …………… mevcut imzalarına kıyasen kısmi benzerlikler görülmekle birlikte, mevcut imzaların kendi aralarında polimorfizm (farklılık) gösterdiklerinden sabit bir karar verebilmek için …………… samimi ortamda imzalarının veya ifadesinde bahsetmiş olduğu araç kiralama firmasında deftere atmış olduğu imza örneğinin temin edilerek tekrar karşılaştırma yapılmasının isabetli sonuç verebileceği,

–          Tetkik konusu senet ilk nazarda dikkati çekip, kolaylıkla anlaşılabilir nitelikte herhangi bir sahtecilik arıza ve emaresi bulunmayıp, düzenleniş amacına uygun olarak hukuki sonuçlara elverişli ve aldatma kabiliyeti bulunduğu,

Görüş ve kanaatleri ile takdir ve tensiplerinize arz olunur.

İmza ve Belge İnceleme
İmza ve Yazı İnceleme

Bilimsel uzman mütalaası nasıl hazırlanmalıdır?

özel bilirkişi bilimsel uzman mütalaa

Bilimsel uzman mütalaası, taraflarının soruşturma/dava konusu olayı aydınlatmak için soruşturma veya kovuşturmanın her aşamasında alabilecekleri teknik veya bilimsel bir rapordur. Bilimsel uzman mütalaası, mahkemelerde açılan davalarda anlaşmazlığın özel ve teknik bilgi gerektirdiği durumlarda konunun uzmanı olan kişilerce hazırlanır.

Bilimsel uzman mütalaası, bir konu hakkında bilimsel yöntemler kullanarak elde edilen verilerin, sonuçların ve yorumların bir araya getirilerek yapılan incelemesidir. Bilimsel uzman mütalaası, konu hakkında daha derinlemesine bir anlayış sağlar ve genellikle karar vericilerin kararlarını desteklemelerine yardımcı olur.

Özel bilirkişilerin hazırladığı bilimsel uzman mütalaası, mahkemelerde takdiri delil olarak kabul edilmektedir. Mahkemeler, bilirkişinin raporunda yer alan bilgiyi, olayın veya sorunun çözümü için karar vermek için kullanabilirler. Bilimsel mütalaanın bir uzman tarafından hazırlanması yeterlidir ancak konunun birden fazla uzmanın alanıyla ilgili olması durumunda bir heyet tarafından hazırlanabilir.

Bilimsel mütalaa raporlarının özellikleri aşağıda sıralanmıştır.

Mahkemeye sunulan uzman raporları, davanın biçim veya içeriğinden etkilenmeyen uzmanın bağımsız ürünü olmalıdır.

Bilirkişiler, uzmanlık alanlarındaki konularla ilgili olarak objektif tarafsız görüş yoluyla raporunu hazırlamalıdır.

Uzman, görüşlerinin dayandığı gerçekleri veya varsayımları belirtmelidir.

Belirli bir soru veya konunun uzmanlığının dışında kaldığında ya da konuyla ilgili kesin bir görüşe ulaşılamadığında bu durum raporda açık olarak belirtilmelidir.

Uzman incelediği konuda yetersiz veri olduğunda verdiği mütalaada bu durumu açıkça belirtmelidir.

Uzman görüşlerini dayandırdığı dava dosyası dışındaki belgeleri raporuna eklemelidir.

Scroll to Top
Sohbeti Başlat
talebinizi iletebilirsiniz
merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?