Cinayet Yaralama Hırsızlık Hakaret Bilirkişi Raporu Örnekleri
Suçların soruşturulması ve koğuşturulmasında bilirkişi raporu
Hakaret, hırsızlık, yaralama ve öldürme suçları bilimsel uzman mütalaası, bu suçların meydana geldiği durumların incelenmesini, suçun türünü belirlemeyi, suçun gerçekleşme şeklini ve şüphelilerin yakalanmasına yönelik önerileri içeren bir rapordur. Özel bilirkişi raporu örneklerimizi inceleyebilirsiniz.
SİNYAL KESİCİ CİHAZLA HIRSIZLIK DAVASI İÇİN UZMAN MÜTALAASI
DOSYA NO : ………….
I.GÖREVLENDİRME KONUSU
…………. Asliye Ceza Mahkemesinin …………. esas sayılı dava dosyasında, sanıklar …………. ve …………. içinde bulunduğu …………. plakalı araçta bulunan iki adet uzaktan kumandalı cihazın sinyal kesiciler olarak çalışıp çalışmadığı ve bu cihazların suçta nasıl kullanabileceği hususlarında Yüce Mahkeme tarafından resen bilirkişi seçilmemiz üzerine, tarafımıza tevdi olunan dosya ile gönderilen bahse konu cihazlar üzerinde yapılan inceleme neticesinde düzenlenen rapordur.
Müşteki : …………….
Sanıklar : 1- …………….
Vekili: Av. ………….
2- ………….
Vekili: Av. ………….
Suç : Haksız yere elde bulundurulan anahtarla kilit açmak suretiyle hırsızlık
Suç Tarihi : ………….
II.OLAY
…………. Sulh Ceza Mahkemesinin …………. Değişik İş nolu arama önleme kararına istinaden …………. İli …………. Bulvarı …………. önünde …………. istikametine seyir halinde iken durdurulan …………. plakalı Hyundai marka otomobilde sanıklar ……………. ve …………….’in bulunduğu, otomobilde ve şahıslar üzerinde yapılan aramada, 3 adet dizüstü bilgisayar, 1 adet notebook bilgisayar, 1 adet et kıyma makinası, 1 adet katı yiyecek doğrama makinası, 1 adet logitech lazer, 1 adet usb bellek ve otomobilin vites kolunun yanında birisi siyah renkli diğeri gri renkli araçların merkezi kilit sistemini devre dışını bırakan 2 adet uzaktan kumanda cihazı olduğu görülmüş, bu cihazlar araç üzerinde denendiğinde aracın kendi kumandası ile kilitlemek istendiğinde, bu cihazların aracı kilitlemeyi devre dışı bıraktığı denenmek suretiyle tespit edildiği,
……………. İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlileri ile yapılan görüşmede, …………. günü saat 03.30 sıralarında müşteki …………….’nin …………. plakalı Fiat Linea marka otodan yukarıda miktarları verilen bilgisayarların, lazer ve usb belleğin çalındığı müracaatında bulunduğu,
1 Adet Mühürlü delil poşeti içinde 2 adet sinyal kesici cihaz, …………. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın …………. suç eşyası esas defter numarası ile emanete alındığı,
Soruşturma neticesinde, ……………. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın …………. soruşturma ve …………. iddianame nolu İddianame’si ile ……………. 2. Asliye Ceza Mahkemesi …………. esas nolu kamu davası açıldığı anlaşılmaktadır.
III.İNCELEME
…………. Cumhuriyet Başsavcılığı Emanet Memurluğu’nun ……………. 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne …………. tarih ve …………. emanet nolu yazı ekinde; üzerinde polis amblemi olan şeffaf plastik poşet içinde iki adet Mitto (0678) marka uzaktan kumanda olduğu, poşetin ağzı usulüne uygun olarak bağlanmış ve iki ipin ucu mühürlenmiş olduğu görülmüştür.
Araçları üreten bazı firmaların kodlamaları basit bazıları ise çok zor olabilmektedir. Hırsızlık yapmak isteyenler basit sistemli kodlara sahip araçları tercih etmektedir.
Diğer taraftan kumanda programlama ve kopyalama cihazları yenilenen teknolojilere uyum sağlayabilmeleri için imalatçı firmaları tarafından online olarak devamlı güncellenmektedir. Cihazlar A ve B tipi sabit kodlu kumandaların kodlarını okuyup diğer bir kumandaya kopyalanmaktadır.
1. Mitto marka uzaktan kontrol cihazlarının fiziki özellikleri:
BFT firmasının üretimi olan Mitto 0678 marka her iki uzaktan kumanda aynı özelliklere sahiptir. Uzaktan kumandalar kullanım amacına göre birçok uzaktan kontrol sistemine uyum sağlayabilmektedir. Kumandalar 433 MHz frekansında, iki kanallı ve 5 metre uzaklıkta etkin olacak özelliktedir. Ancak uzaklık yerin durumuna ve hedefle arasındaki engel olup olmamasına göre değişkenlik gösterebilmektedir.
2. Kumandaların ayarlanması:
Mitto uzaktan kontrol kumandaları üniversal oldukları için birçok sisteme uyum göstermekte ve çok amaçlı kullanılabilmektedir.
Kumandalar, programlama soketleri ile istenen sistemle uyumlaştırılabildiği gibi kumandalar üzerindeki düğmeler vasıtasıyla da ayarlamaları yapılabilmektedir.
Eski model kumanda da arka tarafında küçük bir delik içinde gizli bir düğme bulunmakta ve kumandanın ayarlanması buradaki düğme aracılığıyla yapılmaktadır. Daha yeni model olan model de ise ön tarafta bulunan iki düğmeye birlikte basıldıktan sonra, her iki modelde sol taraftaki düğmeye basılı tutularak uzaktan kumandalı sistemle irtibatı kurulmaktadır (aşağıda görülmektedir).
3. Kumandaların hırsızlık olayında kullanılması ile ilgili değerlendirme:
Dava konusu olayda sanık ……………. ifadesinde bahsedilen kumandalardan birisinin sahipliğini üstlenmekte diğerinin ise kendilerinin olmadığını beyan etmiştir. Ancak hangi kumandanın kendisine ait olduğu yönünde bir bilgi mevcut değildir.
Yapmış olduğumuz inceleme ve testlerde, koyu siyah renkli daha yeni model olan (arka tarafında gizli düğme deliği bulunmayan) Mitto marka ve 0678 model uzaktan kontrol kumandasının sinyal kesici/bozucu olarak programlandığı tespit edilmiştir. Cihaz; garaj, bahçe, otopark kapılarını açıp kapaması yanında, düğmesi basılı tutulduğunda araçların kapılarını kilitleyen uzaktan kilitleme sistemlerinin sinyallerini engelleme ya da bozarak kilitleme sisteminin çalışmasını engelleme özelliğine sahiptir. Başta belirttiğimiz gibi kumandalar üniversal olduğu için aynı anda birçok amaç için kullanılabilmektedir. Bahse konu kumandanın sadece araçların kilit düzeneği için programlandığını söylemek mümkün değildir. Bununla birlikte kumandanın sinyal bozma/engelleme özelliği mevcut ve çalışır durumdadır.
IV.SONUÇ VE KANAAT
Yukarıda bahsedilen ve izah edilen hususlar doğrultusunda cihazların dava dosyasında bahsedilen ……………. plakalı Fiat Linea marka otomobilden yapılan hırsızlık olayında kullanılıp kullanılmadığına dair delillerin takdiri Yüce Mahkeme’ye ait olmak üzere, koyu siyah renkli Mitto 0678 marka uzaktan kontrol kumandası birçok aracın uzaktan kilitlenmesini önleyecek özelliğe haiz olduğu,
Görüş ve kanaati ile takdir ve tensiplerinize arz olunur.
Bilimsel uzman mütalaası nasıl hazırlanmalıdır?
Bilimsel uzman mütalaası, taraflarının soruşturma/dava konusu olayı aydınlatmak için soruşturma veya kovuşturmanın her aşamasında alabilecekleri teknik veya bilimsel bir rapordur. Bilimsel uzman mütalaası, mahkemelerde açılan davalarda anlaşmazlığın özel ve teknik bilgi gerektirdiği durumlarda konunun uzmanı olan kişilerce hazırlanır.
Bilimsel uzman mütalaası, bir konu hakkında bilimsel yöntemler kullanarak elde edilen verilerin, sonuçların ve yorumların bir araya getirilerek yapılan incelemesidir. Bilimsel uzman mütalaası, konu hakkında daha derinlemesine bir anlayış sağlar ve genellikle karar vericilerin kararlarını desteklemelerine yardımcı olur.
Özel bilirkişilerin hazırladığı bilimsel uzman mütalaası, mahkemelerde takdiri delil olarak kabul edilmektedir. Mahkemeler, bilirkişinin raporunda yer alan bilgiyi, olayın veya sorunun çözümü için karar vermek için kullanabilirler. Bilimsel mütalaanın bir uzman tarafından hazırlanması yeterlidir ancak konunun birden fazla uzmanın alanıyla ilgili olması durumunda bir heyet tarafından hazırlanabilir.
Bilimsel mütalaa raporlarının özellikleri aşağıda sıralanmıştır.
Mahkemeye sunulan uzman raporları, davanın biçim veya içeriğinden etkilenmeyen uzmanın bağımsız ürünü olmalıdır.
Bilirkişiler, uzmanlık alanlarındaki konularla ilgili olarak objektif tarafsız görüş yoluyla raporunu hazırlamalıdır.
Uzman, görüşlerinin dayandığı gerçekleri veya varsayımları belirtmelidir.
Belirli bir soru veya konunun uzmanlığının dışında kaldığında ya da konuyla ilgili kesin bir görüşe ulaşılamadığında bu durum raporda açık olarak belirtilmelidir.
Uzman incelediği konuda yetersiz veri olduğunda verdiği mütalaada bu durumu açıkça belirtmelidir.
Uzman görüşlerini dayandırdığı dava dosyası dışındaki belgeleri raporuna eklemelidir.