Bilimsel uzman mütalaası, bir konu hakkında bilimsel bir yaklaşım kullanarak yapılan, tarafsız ve objektif bir değerlendirmedir. Bilimsel uzman mütalaası doğru kararlar almak için önemli bir araçtır ve birçok amaç için kullanılabilir, objektif ve tarafsız bir değerlendirme sağlar ve yanlış kararlar alınmasını önler.
Bilimsel uzman mütalaaları, özellikle karmaşık ve teknik konularda hukuk sistemine katkı sağlayabilir. Bilimsel yöntemler ve veriler kullanılarak hazırlanan raporlar, mahkemelerin karar vermesine yardımcı olabilir ve adil ve doğru bir sonuca ulaşmalarını sağlayabilir.
Bilimsel uzman mütalaasının avantajları şunlardır:
– Dava açmadan önce alınacak bilimsel uzman mütalaası davanın temel dayanağını oluşturmakta ve ileri sürülen iddiaların delil ile desteklenmesini sağlamaktadır.
– Mahkemenin atadığı bilirkişiden önce alınan bilimsel uzman mütalaası, bilirkişinin dava dosyasını daha dikkatli incelemesini sağlayacaktır.
– Mahkemenin atadığı bilirkişi raporundan sonra alınan bilimsel uzman mütalaası ile bilirkişi raporunda hata ve çelişki varsa ortaya çıkacaktır.
– Bilimsel uzman mütalaası ile mahkeme heyeti tarafından atanan bilirkişi raporlarındaki varsa hata ve çelişkiler ortaya çıkarılabilir.
– Mahkemelerdeki resmi bilirkişilik müessesinden farklı olarak hukuki konularda da bilimsel uzman mütalaası alınabilmektedir.
– Yargıtay içtihatlarına göre mahkemenin resen atadığı bilirkişi raporu ile bilimsel uzman mütalaası çeliştiğinde mahkeme tarafından bu çelişkinin giderilmesi gerekmektedir. Aksi halde mahkemenin kararı bir üst mahkeme tarafından bozulmakta ve dava dosyası, davaya bakan mahkemeye gönderilerek kararın gözden geçirmesi ve hukuka uygun karar verilmesi istenmektedir.
– Bilimsel uzman mütalaası, mahkemenin resen atadığı bilirkişi raporuna karşı ilave bir rapor düzenlenme imkânı sunmaktadır.
– Bilimsel uzman mütalaası, mahkeme heyeti tarafından takdiri delil olarak kabul edilmektedir.
– Mahkeme bilirkişileri resen atanırken, bilimsel mütalaayı hazırlayan özel bilirkişiler taraflar tarafından seçilmektedir.
– Mahkemelerce atanan bilirkişi o mahkemenin bölgesinden görevlendirilirken, özel bilirkişi herhangi bir bölgeden seçilebilmektedir.